Sözlük

 

Ai: "Aşk" anlamına gelir. "Shounen" veya "Shoujo" kelimelerinden sonra geldiğindeyse ilgi alanımıza girer.

Bara: "Men's Love" olarak da bilinen; kaslı, kıllı -ve genellikle sakallı- adamların arasında geçen homoseksüel ilişkileri konu alan bu tür, çoğunlukla erkek mangakalar tarafından çiziliyor olup, kadınlar yerine gay erkekleri hedef almaktadır. İri yarı, kıllı ve erkeksilikten çatlayan karakterlere sahiptir.

Bishoujo: "Güzel kız" anlamındadır.

Bishounen: "Güzel erkek" anlamındadır.

BL: Açılımı "Boys' Love" (Erkek Aşkı) olup, "shounen ai" ile aynı anlama gelmektedir.

Doujinshi (Dj): Mevcut manga serilerinin, fanların ya da takipçilerinin yaptığı karakterlerini ve geçtiği çevreyi asıl mangadan temel alan fakat çizen kişinin kendi istediği gibi konuya yön verdiği kısa mangalardır. Yaoi ve Yuri örnekleri de oldukça fazladır. Örnek: Sasu-Naru, ya da Kallen x C.C

Doujinka: Doujinshi yazarlarına denmektedir.

Drama CD (Audio Drama): Bir manga ya da novel'ın dublaj sanatçıları (seiyuu'lar) tarafından canlandırılmasıdır. Görüntü yoktur. Tv dizileri ve filmlerle de drama dendiği için birbirlerine sıkça karıştırılır.

Fanart: Fanların orijinal manga ve animelerden esinlenip çizdiği resimlerdir.

Fanfic: Fanların orijinal manga ve animelerden esinlenip yazdığı kurgu hikayelerdir.

Femslash: Kadın karakterler arasında eşcinsel ilişki içeren fanfictionlarda kullanılmaktadır. Özellikle Xena dizisi ile popülaritesi artmıştır.

Fujoshi: Yaygın olarak "yaoi fanı kadın" olarak bilinse de, genel olarak bilinmesi gereken ilk anlamı "kadın otaku" olan, ve kanjisi "yozlaşmış kadın" gibi bir anlama gelen kelime. Hakaret içerikli olup, toplumda hoş görülmeyen "otaku" kadınlar için kullanılmaktadır.

GL: Açılımı "Girls' Love" olup, "shoujo ai" ile aynı anlama gelmektedir.

Hardcore: Cinsel içeriği fazla, çizimleri grafik, genelde de fazla romantizm içermeyen yaoi/yuri manga ve animelerin türünü belirtirken kullanılır.

Hentai: Tamamen cinsel içerikli olup, konunun ne olduğuyla kimsenin ilgilenmediği anime/manga türüdür. Bazı yaoi ve yurileri de kapsamasına rağmen, fanları genelde bu türler yerine heteroseksüel ilişkileri ele alan hentaileri tercih etmektedir.

Homoerotizm: Hemcinsler arasındaki erotik çekim durumuna denmektedir. Sadece erkek eşcinselliği değil, kadın eşcinselliği için de kullanılıyor olup, görsel sanat ve edebiyatta örnekleri bolca görülmektedir.

Lolicon: İlişkiye giren kızlardan birinin veya ikisinin yaşça küçük olduğu türdür.

Mangaka: Manga yazarı ya da çizerine denir. Kısaca manga sanatçısıdır.

Manhua: Çin mangası.

Manhwa: Kore mangası. Manganın aksine soldan sağa doğru okunur.

Mature: Yaşça büyük hedef kitlesine hitap eden, cinsellik, şiddet gibi öğeler bulundurabilen türdür.

Neko: Shoujo ai/Yuri'lerdeki muhtemelen daha kadınsı ve kırılgan olan pasif karakterdir. Kelime olarak "kedi" anlamına gelse de, elbette argodur.

One Shot: Tek chapterdan oluşan mangalara denmektedir.

Orjinal Doujinshi: Mangakanın, yaoi/yuri mangalardaki kendi karakterleri üzerinden oluşturduğu, ve genellikle komediyle harmanlayıp daha önce geçmemiş bir ayrıntıyı unsur olarak kullanarak yarattığı doujinshilerdir.

Otaku: Saplantı haline getirdiği şey uğruna yaşayan, ve bunun için para, zaman ve emek harcamaktan çekinmeyen kimse. (Bir diğer deyişle "Loser")

Reversi: Bir yaoi mangada tam olarak bir uke ya da seme ayrımı yoksa, reversi diyoruz.

Riba: Shoujo ai/Yuri'lerde, aktif veya pasif olabilen karakterlere denir.

Seiyuu: Anime ve drama cd'lerinde sesleriyle karakterlere hayat veren dublaj sanatçıları.

Seme: Shounen ai/Yaoi'lerdeki aktif karakterdir. Yani cinsel anlamda, üsttedir.

Shotacon: İlişkiye giren erkeklerden birinin veya ikisinin yaşça küçük olduğu türdür.

Shoujo Ai: İki kadın arasındaki aşk anlamına gelir ve yuriden farkı cinselliğe pek fazla yer verilmemesi, yer verilse bile görüntülerin fazla grafik olmamasıdır.

Shounen Ai: İki erkek arasındaki aşk anlamına gelir ve yaoiden farkı cinselliğe pek fazla yer verilmemesi, yer verilse bile grafik olmamasıdır.

Slash: Eşcinsel öğeler içeren fanfictionlar için kullanılır. Bu terim ilk slash işaretini "/" 1970'lerde Star Trek serisinde James T. Kirk/Spock çiftini yakıştıranlar tarafından kullanılmıştır.

Slashable: Shoujo ai ya da Shounen ai diye geçmeyen bir anime veya mangada bazı sahnelerde iki kişi arasında bariz şekilde duygusal ya da cinsel bir çekim olduğu hissettiriliyorsa bunlara "slashable" diyoruz. Örnek: Yoruichi x Soi Fon (Bleach) ya da Sebastian & Ciel (Kuroshitsuji)

Smut: Cinsel içerikli olup, rahatsız edici veya tepki uyandırıcı öğeler taşıyabilen türdür.

Soft: Hardcore'un aksine içinde cinsellik olsa da çok detaylı çizimler olmayan, romantizm yönü ağır basan manga ve animeleri tanımlarken kullanılır.

Tachi: Shoujo ai/Yuri'lerdeki muhtemelen daha erkeksi veya güçlü olan aktif karakterdir.

Uke: Shounen ai/Yaoi'lerdeki pasif karakterdir. Genellikle ufak tefek, efemine, kırılgan tipler uke olduğu gibi gayet karizma, kendine güvenen, cool olanları da bulunmaktadır. (Hatta bazı aşırı uke görünüşlü tipler son anda sizi kündeye getirip seme çıkabilir)

Yaoi: İki erkek arasındaki cinselliği anlatan manga ve animelere verilen isimdir. İçeriğinde genelde romantizm de bulunur, shounen ai'den farkı ise hayli grafik olmasıdır. Kelimenin kökeni "yama nashi" (uç noktasız) , "ochi-nashi" (sonuçsuz), "imi-nashi" (içeriksiz) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden meydana gelse de, bir yaoi okuyucusu kesinlikle bu tabire karşı çıkacaktır.

Yaoi/Yuri fangirl/fanboy: Ben, sen o, biz biz onlar... Kısaca, yaoi ve yuri fanatikleri.

Yuri: İki kadın arasındaki cinselliği anlatan manga ve animelere verilen isimdir. İçeriğinde genelde romantizm de bulunur, shoujo ai'den farkı ise hayli grafik olmasıdır. Kelime olarak "Zambak" anlamına geliyor olup, Japonya'da geleneksel bir kadın ismidir.

[Tanımlar: Yankami & Shinka]

 

 

 

 

Kategori: Uncategorised